رنگ های ساختمانی
در این مقاله قصد داریم شما را با انواع رنگ های ساختمانی آشنا کنیم:
اکثر ما به دنبال زیبا کردن محیط زندگی و پیرامون خود هستیم که بخش مهمی از این زیبایی از طریق رنگ ها ایجاد می شود. بررسی ها نشان می دهد هر رنگ در ذرات خود خصوصیات منحصر به فردی دارد که روان انسان را به طورناخودآگاه تحت تاثیر قرار میدهد. رنگ ها در محیط های مختلف تاثیرات متفاوتی ایجاد میکنند.به عنوان مثال استفاده مناسب از رنگ ها جهت نمای ساختمان موجب زیبا شدن جلوه شهر،در محل کار موجب بالارفتن راندمان کاری، در مهد کودک ها موجب ایجاد جذابیت برای کودکان ومواردی از این دست می شود.از دیرباز انسان ها به جهت زیبایی ، محافظت ، ایجاد تنوع وتفاوت وهمچنین بالابردن ارزش ساختمانها از رنگهای ساختمانی استفاده میکنند.
رنگهای ساختمانی پرکاربرد به سه دسته تقسیم میشوند:
رنگ های روغنی
رنگ های پلاستیک
رنگ های اکریلیک
-
رنگهای روغنی
اولین گروه از رنگ های ساختمانی که در اینجا معرفی می شود رنگهای روغنی است که بر پایه رزین آلکید ساخته می شوند. این رنگ ها بر اساس کیفیت به دو نوع رنگ روغنی درجه 1و پوشش زیرین (در بازار به نام آستری) تقسیم می شوند که تفاوت آنها در میزان سطحی است که پوشش می دهند. به عنوان مثال اگر یک کیلوگرم از رنگ روغنی درجه 1،حدود هشت متر مربع را پوشش دهد، همین مقدار رنگ آستری حدود چهار الی پنج متر مربع را پوشش خواهد داد.و البته بدیهی است که دوام و چسبندگی رنگ روغنی درجه یک بالاتر از رنگ آستری می باشد.
تفاوت دیگر اینکه رنگهای روغنی درجه 1 دارای انواع مات، نیمه براق و براق است اما رنگ های آستری تنها دارای دو نوع مات ونیمه براق میباشد.
(منظوراز نوع مات، نیمه براق وبراق در میزان انعکاس نور از سطحی است که توسط آنها پوشش یافته اند و این تعریف فارق از فام رنگ ( سبز و قرمز و…) و تیرگی و روشنی رنگ هاست.)
حلال رنگ های روغنی تینر روغنی می باشد به همین علت مدت زمان خشک شدن آن طولانی است که در دمای بیست درجه سانتی گراد، خشک شدن سطحی حدود پنج ساعت و خشک شدن عمقی حدود هجده ساعت طول می کشد. در نتیجه هنگامی که چند لایه رنگ آمیزی لازم است مدت زمان تکمیل رنگآمیزی طولانی خواهد شد.
در صورت استفاده از رنگ های روغنی در فضای داخلی، بوی نامطبوع تینر چند روزی مهمان تان است.
همچنین به جهت مواد شیمیایی به کار رفته در رنگ های روغنی، در صورتی که از این رنگ ها جهت رنگ آمیزی دیوار وسقف استفاده شود،مشکلاتی را برای اجراکننده رنگ وساکنین ایجاد میکند. به همین دلیل استفاده از رنگهای روغنی در فضاهای داخلی پیشنهاد نمی شود. اما به سبب مقاومت بالا و لعابی که این رنگ ها ایجاد می کنند جهت رنگ آمیزی سطوح خارجی فلزی، گچی، سیمانی و چوبی توصیه می شود.
جهت رنگ آمیزی سطوح با رنگ های روغنی از غلطک، قلم مو و پیستوله می توان استفاده کرد.
رنگ های روغنی قابلیت شستشوی بالایی دارند.
-
رنگهای پلاستیک
گروه دیگری از رنگهای ساختمانی، رنگ های پلاستیک هستند که بر پایه کوپلیمر های پلی وینیل استات تهیه شده اند. این رنگ ها براساس کیفیت به دو نوع تمام پلاستیک و نیم پلاستیک طبقه بندی می شوند. رنگ های پلاستیک از نظر انعکاس نوری مات هستند.
حلال رنگ های پلاستیک آب می باشد به همین دلیل سرعت خشک شدن بالایی داشته و امکان هرچه سریعتر انجام شدن رنگ آمیزی را فراهم می کند.
رنگ های تمام پلاستیک نسبت به رنگ های روغنی قابلیت شستشوی پایین تری دارند بدین معنا که لکه های کوچک وآلودگی های سطحی رنگ های تمام پلاستیک توسط دستمالی مرطوب و به آرامی تمیز میشود، حال آنکه رنگ های نیم پلاستیک که کیفیت پایین تری نسبت به نوع تمام پلاستیک دارند قابلیت شستشو ندارند.
توصیه می شود از رنگ های پلاستیک به دلیل مقرون به صرفه بودن جهت پوشش زیرین سطوح گچی، سیمانی، سطوح داخلی و رنگ آمیزی سقف ها که امکان دسترسی و آلودگی ندارند استفاده شود.
جهت رنگ آمیزی سطوح با رنگ های پلاستیک از غلطک، قلم مو و پیستوله می توان استفاده کرد.
-
رنگ های اکریلیک
سومین گروه از رنگهای ساختمانی،رنگ های اکریلیک میباشند که نسل جدید رنگ های حلال آب هستند. این رنگ ها بر پایه رزین های اکریلیک ساخته می شوند و به صورت تخصصی جهت استفاده در فضای داخلی و فضای خارجی دسته بندی می شوند.
همانند رنگ های روغنی، رنگ های اکریلیک قابلیت شستشوی کامل داشته و پوشش مقاوم و مناسبی ایجاد میکنند. از مزایای رنگ های اکریلیک ، عاری بودن این رنگها از مواد شیمیایی مضر وحلال آب بودن آن ها ست. بهگونهای که جهت رنگ آمیزی مکانهایی که رعایت اصول بهداشتی حایز اهمیت است، مانند سالن های غذاخوری، مهدکودکها، بیمارستان ها و … استفاده از رنگ های اکریلیک مخصوص فضای داخلی بهترین گزینه است.
همچنین رنگ های اکریلیک در برابر عوامل گوناگونی چون تابش خورشید، باران و گرد وخاک پایدار است و چون کاربری آسان تری نسبت به رنگ های روغنی دارد برای استفاده بر روی سطوح خارجی توصیه می شود.
جهت رنگ آمیزی سطوح با رنگ های اکریلیک از غلطک، قلم مو و پیستوله می توان استفاده کرد.
بر مبنای انعکاس نوری دارای انواع مات، نیمه براق و براق می باشد.
همانطور که اشاره شد حلال رنگ های اکریلیک آب است و دوستدار محیط زیست می باشد.
امروزه در کشور های توسعه یافته به علت مزایای همچون نداشتن مواد شیمیایی مضر، قابلیت شستشو،کاربری آسان، ایجاد لایه مقاوم ، سرعت بالای خشک شدن و عدم ایجاد بوی نامطبوع از رنگ های اکریلیک در فضاهای داخلی و خارجی به صورت گسترده استفاده می شود.
با رنگ آمیزی زیبا به خیابانهایتان انرژی بخشید